Njeno veličanstvo - Tikvica
Ni jedno povrće me ne podseća na leto kao tikvica. Tako lagana, sveža, zelena, prilagodljiva svakom jelu i svakoj prilici...tikvica zaslužuje čitav post i jedan divan integralni recept koji često spremam.
Priču o njoj počeću sa njenom energetskom vrednošću. 100 gr tikvica ima 16 (slovima: šesnaest) Kcal. Što će reći da je savršena za dijetu jer ima negativne kalorije - više će te potrošiti za njeno varenje nego što će te ih skladištiti! Zato je treba jesti što više, na što više načina.
Da vidimo još neke činjenice: Ovo povrće nam dolazi iz Meksika i u ljudskoj ishrani je prisutno više od 10 000 godina. U sebi sadrži minerale poput mangana, magnezijuma, fosfora, bakra, gožđa, cinka i kalcijuma. Izvor su vitamina C, B kompleksa, vitamina K, beta karotena, dijetetskih vlakana...
Kada ih kupujete, birajte manje plodove i izbegavajte ljušćenje, u kori je bogatsto nutrijenata...
I još jedna, ne tako zanemarljiva stavka, kilogram ove divote košta oko 40 dinara 💖
Što se tiče jela, možete je kuvati, dinstati, peći, grilovati ili jesti svežu... divan je sastojak smutijima, daje onu neutralni svilenkastu notu... ja sam za danas pravila Proju sa tikvicama, čiji vam recept sa zadovoljstvom poklanjam 😘
Proja sa tikvicama
600 gr skuvane palente ( kako inače kuvate palentu, u posoljenoj vodi skuvate kačamak iz kesice), mlake, ne vruće
500 gr izrendanih tikvica, moje su bile mlade, zelene Zucchini
200 gr rendane šunke
200 gr integralnog raženog brašna*
3 jaja
1 prašak za pecivo
1 kašika soli
150 ml grčkog jogurta (može i običnog)
100 ml vode
50 ml maslinovog ulja
*u zavisnosti od tikvica, jesu li suvlje ili vlažnije regulišite gustinu testa. Treba da bude mekano, da se razliva po tepsiji.
Sve sastojke dobro i energično promešajte, i naspite u nauljani pleh, stavite u zagrejanu rernu i pecite 50 - tak minuta na 180 stepeni. Slobodno pecite duže, jer je tikvica vlažna i treba čačkalica da izađe suva posle probe.
Odličan doručak uz čašu jogurta! Uživajte 🙌
Uvek tu za tebe, Vanja
Priču o njoj počeću sa njenom energetskom vrednošću. 100 gr tikvica ima 16 (slovima: šesnaest) Kcal. Što će reći da je savršena za dijetu jer ima negativne kalorije - više će te potrošiti za njeno varenje nego što će te ih skladištiti! Zato je treba jesti što više, na što više načina.
Da vidimo još neke činjenice: Ovo povrće nam dolazi iz Meksika i u ljudskoj ishrani je prisutno više od 10 000 godina. U sebi sadrži minerale poput mangana, magnezijuma, fosfora, bakra, gožđa, cinka i kalcijuma. Izvor su vitamina C, B kompleksa, vitamina K, beta karotena, dijetetskih vlakana...
Kada ih kupujete, birajte manje plodove i izbegavajte ljušćenje, u kori je bogatsto nutrijenata...
I još jedna, ne tako zanemarljiva stavka, kilogram ove divote košta oko 40 dinara 💖
Što se tiče jela, možete je kuvati, dinstati, peći, grilovati ili jesti svežu... divan je sastojak smutijima, daje onu neutralni svilenkastu notu... ja sam za danas pravila Proju sa tikvicama, čiji vam recept sa zadovoljstvom poklanjam 😘
Proja sa tikvicama
600 gr skuvane palente ( kako inače kuvate palentu, u posoljenoj vodi skuvate kačamak iz kesice), mlake, ne vruće
500 gr izrendanih tikvica, moje su bile mlade, zelene Zucchini
200 gr rendane šunke
200 gr integralnog raženog brašna*
3 jaja
1 prašak za pecivo
1 kašika soli
150 ml grčkog jogurta (može i običnog)
100 ml vode
50 ml maslinovog ulja
*u zavisnosti od tikvica, jesu li suvlje ili vlažnije regulišite gustinu testa. Treba da bude mekano, da se razliva po tepsiji.
Sve sastojke dobro i energično promešajte, i naspite u nauljani pleh, stavite u zagrejanu rernu i pecite 50 - tak minuta na 180 stepeni. Slobodno pecite duže, jer je tikvica vlažna i treba čačkalica da izađe suva posle probe.
Odličan doručak uz čašu jogurta! Uživajte 🙌
Uvek tu za tebe, Vanja
Коментари
Постави коментар