Dijeta i slatko – Integralni posni keks
U
mojim planovima ishrane koje pravim za klijente, obavezna je užina. Klijent
bira hoće li ta užina biti slana ili slatka, ali pogađate, u 99% slučajeva je
slatka. Pored voća koje je najčešći izbor zdrave užine, na drugom mestu je crna
čokolada, orašasti plodovi, a odmah zatim bilo koji kolač napravljen u kući od namirnica
prilagođenim režimu. Naravno i u ovim zdravim kolačima morate imati meru, jer
se neretko u njima nalaze, iako veoma zdrave, visokokalorične namirnice. Tu mislim
na orašaste plodove, med, crnu čokoladu... ali je u kućnim uslovima sigurno
zdravija varijanta u kojoj znate svaki sastojak.
Kada
pravite kolače, neka to budu oni kolači koje volite,, gde ćete samo izmeniti po
neku namirnicu, recimo mesto margarina - puter ili kokosovo ulje, mesto mlečne
ili čokolade za kuvanje - onu sa 80 +% kakaoa, umesto šećera -med ili
eritritol... O šećerima i zamenama za njega planiram posebni post, a i čokoladi,
puteru, voću...
Ovaj
kolač je napravljen za moju ćeru koja posti, a obožava hrskave čokoladne
keksiće. Recept sam prilagodila sebi a inspirisao me je keks sa OVOG bloga.
Posni integralni keks
100gr
integralnog speltinog brašna Vega ADM
85gr
ovsenih pahulja
85gr
kokosa
70gr
eritritola ( ili kokosovog ili običnog šećera...tada ne zaboravite da će keks
biti kaloričniji)
2
kašike kakaa
1
veća banana
1
kašika meda
Sok
od jedne pomorandže ili limuna
1
kašika kokosovog ulja (može i maslinovog)
1
kašičica sode bikarbone rastopljene u 2 kašike ključale vode
Zagrejati
rernu na 180c. Spojiti sve suve sastojke i dobro ih sjediniti. Isto uraditi i
sa vlažnim, znači izgnječiti bananu, dodati med, sok od pomorandže, ulje i
sodu. Spojiti suve i vlažne sastojke, dobro sjediniti masu. Meni je uvek
najlakše rukama, praviti kuglice, na plehu sa pek papirom ih malo spljoštiti. Ja
sam ove odozgo posula listićima badema i kapljicama čokolade (našla u Lidlu 😄).
Peći na 180c – 10 min sa ventilatorom,
ili 13 min bez ventilatora. Mada pečenje uvek zavisi od rerne, vi znate vašu,
pa se shodno tome i upravljajte. Tek pečeni će na dodir biti mekani, kako se
hlade, tako će se stvrdnjavati.
Od
ove mase napravim otprilike 18 – 20 keksića i za užinu je dovoljno 2!
Uživajte
do sledećeg posta 😘
Uvek
tu za tebe, Vanja




Коментари
Постави коментар