Dijeta i slatko – Integralni posni keks


U mojim planovima ishrane koje pravim za klijente, obavezna je užina. Klijent bira hoće li ta užina biti slana ili slatka, ali pogađate, u 99% slučajeva je slatka. Pored voća koje je najčešći izbor zdrave užine, na drugom mestu je crna čokolada, orašasti plodovi, a odmah zatim bilo koji kolač napravljen u kući od namirnica prilagođenim režimu. Naravno i u ovim zdravim kolačima morate imati meru, jer se neretko u njima nalaze, iako veoma zdrave, visokokalorične namirnice. Tu mislim na orašaste plodove, med, crnu čokoladu... ali je u kućnim uslovima sigurno zdravija varijanta u kojoj znate svaki sastojak.
Kada pravite kolače, neka to budu oni kolači koje volite,, gde ćete samo izmeniti po neku namirnicu, recimo mesto margarina -  puter ili kokosovo ulje, mesto mlečne ili čokolade za kuvanje - onu sa 80 +% kakaoa, umesto šećera -med ili eritritol... O šećerima i zamenama za njega planiram posebni post, a i čokoladi, puteru, voću...
Ovaj kolač je napravljen za moju ćeru koja posti, a obožava hrskave čokoladne keksiće. Recept sam prilagodila sebi a inspirisao me je keks sa OVOG bloga.




Posni integralni keks

100gr integralnog speltinog brašna Vega ADM
85gr ovsenih pahulja
85gr kokosa
70gr eritritola ( ili kokosovog ili običnog šećera...tada ne zaboravite da će keks biti kaloričniji)
2 kašike kakaa
1 veća banana
1 kašika meda
Sok od jedne pomorandže ili limuna
1 kašika kokosovog ulja (može i maslinovog)
1 kašičica sode bikarbone rastopljene u 2 kašike ključale vode



Zagrejati rernu na 180c. Spojiti sve suve sastojke i dobro ih sjediniti. Isto uraditi i sa vlažnim, znači izgnječiti bananu, dodati med, sok od pomorandže, ulje i sodu. Spojiti suve i vlažne sastojke, dobro sjediniti masu. Meni je uvek najlakše rukama, praviti kuglice, na plehu sa pek papirom ih malo spljoštiti. Ja sam ove odozgo posula listićima badema i kapljicama čokolade (našla u Lidlu 😄). Peći  na 180c – 10 min sa ventilatorom, ili 13 min bez ventilatora. Mada pečenje uvek zavisi od rerne, vi znate vašu, pa se shodno tome i upravljajte. Tek pečeni će na dodir biti mekani, kako se hlade, tako će se stvrdnjavati.
Od ove mase napravim otprilike 18 – 20 keksića i za užinu je dovoljno 2!
Uživajte do sledećeg posta 😘



Uvek tu za tebe, Vanja


Коментари

Популарни постови