Redovnost u obrocima


„Uobroči se“ -  koliko si često čula ovu rečenicu, koja je jedna od najbitnijih u procesu mršavljenja?
Ako nisi, kod mene ćeš je čuti mnogo puta, zato što je ona osnova zdrave ishrane i redukcionih dijeta. Prostim jezikom, uobročiti se znači imati redovne, celovite glavne obroke i užine, u približno isto vreme, svakoga dana!
Da vidimo prvo šta radi neredovnost u obrocima, ono kad ne doručkujemo ništa jer nemamo vremena, pa gricnemo po nešto da zavaramo glad, pa oko ručka parče kolača ili neki sok, pa za večeru onako gladni sve i sašta. Ili celi dan po dva -tri zalogaja svega i svačega, šta nam naiđe pod ruku usput, a ništa kuvano i odabrano, što zovemo konkretnim obrokom. Pa 5 smokija, 2 kockice čokolade, tri zalogaja iz detetovog tanjira i čaša onog soka ne može se nazvati ručkom zar ne? A kada bismo sračunali kalorije... a mi i dalje gladni jer nismo uneli nijednu nutritivno vrednu namirnicu... 



Elem, kao što je mene naučila moja Zdravo Tanja na kursu, preskakanje obroka izaziva:
- pad energije
- umor
- bezvoljnost
- loši nutritivni izbori usled nedostatka energije
- ishrana sa povišenim sadržajem masti i energije
- sveukupno unosimo više energije nego da smo imali redovne obroke

Preskočen obrok – prejedanje kasnije
Često se dešava da ljudi misle da je bolje da jednom jedu nego više puta po malo – pogotovo ukoliko pokušavaju da smršaju. Upravo jedan obrok nakon celodnevnog izgladnjivanja uglavnom sadrži više kalorija nego što nam je potrebno, a odjednom tolika količina hrane nije dobra ni za želudac i varenje. A i zaista je mala verovatnoća da ćemo u jednom obroku uneti sve makro i mikro nutrijente za taj dan.



Pad energije
Ako ne jedete redovno verovatno ćete doživeti nagli pad energije u toku dana, kao i pad šećera u krvi.
E to je baš ono što nikako ne želimo. Onda posežemo najčešće za najlakšim ali i najgorim rešenjem, unosimo u sebe mahom slatku hranu, fast food ili ono što možemo lako kupiti i brzo pojesti

Rizik od oboljenja
Prema studijama koje su sproveli stručnjaci sa Univerziteta Harvard, može se doći do zaključka da upravo ljudi koji češće preskaču obroke imaju veće šanse da obole od različitih srčanih problema – a sve ovo se dešava zbog toga što nedovoljan i neredovan unos hrane povećavaju krvni pritisak.



E sada da idimo benefite redovnog obroka
Prvo da utvrdimo šta je to redovni obrok. To su tri glavna obroka (doručak, ručak i večera) i 1 ili 2 užine, u zavisnosti od životne dobi, zdravlja i potreba. Svi obroci moraju biti izbalansirani, divno bi bilo sremljeni u kući, odnosno da ih mi kuvamo, jer tako znamo od čega su napravljeni i možemo kontrolisati svaku namirnicu. Kao što se vidi za zdravu ishranu, a samim tim i mršaljenje potrebno je planiranje i malo organizacije slobodnog vremena. Jer čemu pre da posvetimo vreme, ako ne sopstvenom zravlju i zdravlju svoje porodice. O konkretnim obrocima i užinama imaćemo posebne postove.

Šta konkretno radi redovna, planirana redovnost obroka?
- Održava stabilan nivo energije
- Poboljšava nivo koncentracije
- Prevenira poslepodnevni pad energije
- Daje veću kontrolu pri izboru obroka
- Prevenira prejedanje
- Metabolizam je efikasniji
- Održava raspoloženje
- Redovnost znači manji unos Kcal
- Optimalno je kod mršavljenja da prođe 4-5 sati između obroka
Do sledećeg posta 💖😘



Uvek tu za tebe, Vanja



Коментари

Популарни постови