Šta bi trebalo da bude naša hrana ( I deo)


O hrani razmišljamo svakoga dana, pa makar i tek toliko da smislimo šta ćemo kuvati porodici ili pojesti na poslu da se ne onesvestimo od gladi. Mada ima i onaj vic kome se uvek slatko nasmejem:
“Toliko sam gladna da ću se onesvestiti”
“Pa idi spremi nešto da pojedeš”
“Neka, lakše mi je da se onesvestim”:D
Ja nisam taj tip, ja ću sebi spremiti nešto, sigurno! 




Elem, koliko puta smo čuli da postoji zdrava, nezdrava, super hrana? Međutim istina je da struka ne prepoznaje takve nazive za hranu, već činjenicu da postoji: Biološki i nutritivno više ili manje vredna i zdravstveno bezbedna hrana!



Da vidimo sada definiciju hrane:
Hranom se nazivaju sve materije biljnog, životinjskog i mineralnog porekla, koje služe za odvijanje odredjenih funkcija u čovečijem organizmu (fizički i umni rad, rast, obnavljanje ćelija, kretanje, održavanje energije tela itd).
Jedinjenja, koje organizam koristi kao hranu nazivaju se hranjivim materijama ili nutrientima.
Uloga hrane u ljudskom organizmu:
• fiziološka (izgradnja novih ćelija,  obezbeđenje energije, zaštitne materije (vitamini i mineral. mat.))
• izaziva osećaj uživanja
• lekovita uloga - preventivna (normalan rast, razvoj i funkcionisanje organizma)
I veliku istinu koju moramo zapamtiti, a dolazi kroz poslovicu:
“Šta god da je otac bolesti, majka joj je loša ishrana”  Kineska poslovica



Sva hrana koju jedemo sastoji se iz :
- Makronutrijenata
                Ugljenih hidrata
                Proteina
                Masti
- Mikronutrijenata
                Vitamina
                Minerala



O svima njima imaćemo i posebne postove, kao i o grupama namirnica koje moramo da unosimo svakoga dana.



Uvek tu za tebe, Vanja

* sve slike su preuzete sa interneta

Коментари

Популарни постови