Proteini
Priča o zdravoj hrani ne može da prođe bez
materija koje je čine takvom. To su makro i mikro nutrijenti.
Samo ime makro nam govori da su nam te
materije potrebne u većoj količini, i u makronutrijente spadaju:
Proteini
Ugljeni idrati i
Masti
Sve njih ćemo obraditi u posebnim
postovima, a počinjemo sa proteinima. I ovde ću istaći, da je za zdravu,
balansiranu ishranu neophodno da ih sve unosimo na dnevnom nivou, a ako smo na
dijeti za mršavljenje još bitnije, da ne bismo u njihovom nedostaku unosili
brzu i nezdravu hranu.
Reč
protein, potiče od grčke reči "protos" što u prevodu znači PRVI
ELEMENT. Proteini se nalaze u raznim namirnicama. Može se gotovo reći da su u
većim ili manjim količinama zastupljeni u svoj hrani osim u rafiniranim
šećerima i mastima.
Funkcije proteina:
PRIMARNA FUNKCIJA: rast i regeneracija
tkiva i ćelija
STRUKTURNA FUNKCIJA
ENZIMSKA FUNKCIJA
TRANSPORTNA FUNKCIJA
REGULATORNA FUNKCIJA
ZAŠTITNA FUNKCIJA
Više
od 50%
svake ćelije čine proteini koji su zaslužni za razvoj
mišića, kostiju, tkiva.
Struktura proteina: AMINOKISELINE
ESENCIJALNE (ne može ih organizam
stvarati, nego se moraju uneti hranom)
USLOVNO ESENCIJALNE
NEESENCIJALNE
Razlikujemo proteine
životinjskog i proteine biljnog porekla. U proizvode koji su najbogatiji izvor
proteina spadaju namirnice životinjskog porekla i mlečni proizvodi. Belo
odnosno živinjsko meso je najzdravije jer je izvor nemasnih proteina dok crveno
podiže nivo holesterola, pa ga je u velikim količinama bolje izbegavati.
Najbogatiji, ujedno i najzdraviji izvori proteina su nemasno meso i riba,
povrće, voće i mahinarke. Životinjska vrsta proteina sadrži sve esencijalne aminokiseline, pa spada u
proteinsko visokovrednu namirnicu.
Biljna vrsta proteina ne sadrži sve esencijalne
aminokiseline pa ih je potrebno kombinovati. Primer proteina biljnog porekla su
grašak, boranija, sočivo, žitarice, bundeva, konopljino seme, kokos, sojini
proizvodi...
BIOLOŠKA VREDNOST: Visoka biološka vrednost proteina je kada sadrži
esencijalne aminokiseline u odnosu približno potrebnom čoveku. To su
prvenstveno proteini životinjskog porekla. Niska biološka rednost je kada
proteinu nedostaju neke od esencijalnih aminokiselina. To su proizvodi biljnog
porekla. Za unos svih esencijalnih aminokiselina kod biljne hrane, neophodno je
kombinovati unos dva nekompletna proteina zajedno. Recimo kombinacija maunarki
i žitarica.
Kada se u organizam unosi hrana koja sadrži proteine,
u želucu se luče sokovi za varenje. Sokovi razlažu proteine u hrani na amino
kiseline koje se spajaju i dalje proizvode potrebne proteine za organizam. Tako
nastaju mišići, organi, kosa, koža i uspešno reguliše imuni sistem.
Neki od proteina sa visokom biološkom vrednošću: meso,
riba, jaja, mlečni proizvodi…
Proteini sa niskom biološkom rednošću (potrebno ih je
kombinovati): povrće, mahunarke, žita, orašasti plodovi, semenke…
Koliko nam treba proteina?
Po uputstvima
SZO: 0,8 G/KG DNEVNO
Međutim
potrebe variraju u periodu trudnoće, rasta, bolesti, bavljenja sportom... Ovde
moramo reći i da se trendovi u nutricionizmu menjaju, pa je sad veliki broj
planova ishrane sa više proteina na uštrb ugljenih idrata. I sve to zavaljujući
činjenici da su proteini esencijalna „stvar“, u odnosu na UH gde nemamo prefiks
esencijalno. I ja sam pobornik te teorije!
KOLIKO KALORIJA IMA PROTEIN - 4 Kcal/g ili 17
kJ
Zvanična preporuka SZO: 10-15% ukupnog
dnevnog energetskog unosa treba da budu proteini, ali današnja struka kaže da
je sasvim u redu povećati taj procenat u zavisnosti od zdravstvenog stanja i
potreba svakog čoveka.
Do sledećeg posta,
Uvek tu za tebe, Vanja
Коментари
Постави коментар