Focaccia u doba korone


Nisam se bavila ovom pošasti koja nas je napala, isključivo iz razloga što nisam stručna da bilo šta kažem na tu temu, ali pomno pratim i čitam sve što se o tome piše iz razloga što me veoma interesuju činjenice. Slušam šta kažu stručnjaci, radim ono što je do mene i uživam u društvu moje porodice.   Suprug je prosvetni radnik, ćerka srednjoškolac i moram da kažem da su zauzeti u fulu. Profesor u jednoj sobi priča sa računarom (on-line sa učenicima), ćerka u drugoj obrađuje Seobe, ja, pa ja mesim, pravim Fokaču, kao i sve domaćice koje su pokupovale džak brašna 😅...




Elem pre recepta, jedna zanimljivost... još 2009-2010 god sam kupila prvu mini pekaru. Kupovni hleb mi nije prijao, imala sam nadimanja i bolove u želudcu, tako da sam mesila kući integralne i eksperimentisala, sve dok moj dragi nije kupio mini pekaru i (pored mašine za sudove) ona je postala moja najbolja drugarica. Meseci su prošli u isprobavanju hlebova i recepata za njih, dužine pečenja i ostalih detalja, dok nismo otkrili naše omiljene hlebove. Suprug ne eksperimentiše, voli klasiku od belog brašna, sa mrvicu raži i malo semenja, dok za sebe i ćeru rotiram integralna brašna sa svim i svačim... kvasac je najčešće domaći, mada po nekad koristim i kupovni, tako da kupovni hleb za ovih 10-ak godina nisam kupila ni par puta... e sad, ja u kući redovno imam  3 – 4 vrsta integralnog brašna i po 2-3 kila običnog, belog. Kako se nisam nadala ovoj nestašici brašna i sumanutoj kupovini koju zaista ne razumem, ja do juče, znači od 06. 03. 2020 do 23. 03. 2020 nisam imala gde da kupim ni kilogram brašna. Tako da sam u ovom periodu, kada svaka prava domaćica mesi hleb, ja kupovala ... i postala još sigurnija u svoju odluku da svaka kuća treba da ima svoju mini pekaru. Ništa lepše od mirisa tek ispečenog hleba, u bilo koje doba dana, a tvoje je bilo samo da sastojke pomešaš u mašini. Živele civilizacijske tekovine 😉 I zalihe brašna u državi 😏



Fokaču volim zbog njene hrskavosti, jednostavnosti i mirisu belog luka i maslina na testu. Podseća me na sunčanu Italiju. Ja je pravim sa domaćim kvascem, puštam je da fermentiše celu noć  i obavezno koristim dve – tri vrste brašna... Inspiracija mi je bila Fokača sa sajta Minjina Kuhinja (OVDE), uz izmene koje meni prijaju... Uživajte!

P.S U mojim planovima ishrane fokača se jede ujutru za doručak i po nekad za večeru, uklopljeno u dnevni plan ishrane i energetske potrebe.



Focaccia ( Fokača )

200gr mekog speltinog brašna (Vega integralno koje prosejemo)
200gr mekog raženog brašna (Vega integralno koje prosejemo)
50 gr heljdinog brašna
2 kašike domaćeg startera (kvasca)
1 kašičica meda (šećera)
½ kašičice soli
3 kašike maslinovog ulja
250ml mlake vode

Preliv:

100 ml maslinovog ulja
2 čena belog luka (sitno iseckanog)
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica suvog ruzmarina
1 kašičica krupne morske soli
Crne ili zelene masline (iseckane)

Zamesiti glatko testo. Ostaviti da odmori oko pola sata. Premazati tepsiju i razvući tanko testo po njoj. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti preko noći da nadođe. Ujutro skinuti foliju, izbockati prstima testo, napraviti male „bunarčiće“. 
Za preliv zagrejati ( ja u mikrotalasnoj na 30sek) maslinovo ulje i u njega dodati sve začine sem soli. Promešati malo kašičicom i preliti preko testa, pažljivo da svaki „bunarčić“ dobije svoje ulje i začine. Naknadno posoliti Fokaču, posuti je seckanim maslinama  i staviti da se peče. Pošto je tanka, ne treba joj dugo, pratite proces i svoju rernu. Uživajte u divnom mirisu i još boljem ukusu Italije.  
Moje molitve su sa njima!🙏



Uvek tu za tebe, Vanja
#ostanikodkuće

Коментари

Популарни постови