Focaccia u doba korone
Nisam
se bavila ovom pošasti koja nas je napala, isključivo iz razloga što nisam
stručna da bilo šta kažem na tu temu, ali pomno pratim i čitam sve što se o
tome piše iz razloga što me veoma interesuju činjenice. Slušam šta kažu
stručnjaci, radim ono što je do mene i uživam u društvu moje porodice. Suprug je prosvetni radnik, ćerka
srednjoškolac i moram da kažem da su zauzeti u fulu. Profesor u jednoj sobi
priča sa računarom (on-line sa učenicima), ćerka u drugoj obrađuje Seobe, ja,
pa ja mesim, pravim Fokaču, kao i sve domaćice koje su pokupovale džak brašna 😅...
Elem
pre recepta, jedna zanimljivost... još 2009-2010 god sam kupila prvu mini
pekaru. Kupovni hleb mi nije prijao, imala sam nadimanja i bolove u želudcu,
tako da sam mesila kući integralne i eksperimentisala, sve dok moj dragi nije
kupio mini pekaru i (pored mašine za sudove) ona je postala moja najbolja
drugarica. Meseci su prošli u isprobavanju hlebova i recepata za njih, dužine
pečenja i ostalih detalja, dok nismo otkrili naše omiljene hlebove. Suprug ne
eksperimentiše, voli klasiku od belog brašna, sa mrvicu raži i malo semenja,
dok za sebe i ćeru rotiram integralna brašna sa svim i svačim... kvasac je
najčešće domaći, mada po nekad koristim i kupovni, tako da kupovni hleb za ovih
10-ak godina nisam kupila ni par puta... e sad, ja u kući redovno imam 3 – 4 vrsta integralnog brašna i po 2-3 kila
običnog, belog. Kako se nisam nadala ovoj nestašici brašna i sumanutoj kupovini
koju zaista ne razumem, ja do juče, znači od 06. 03. 2020 do 23. 03. 2020 nisam
imala gde da kupim ni kilogram brašna. Tako da sam u ovom periodu, kada svaka
prava domaćica mesi hleb, ja kupovala ... i postala još sigurnija u svoju
odluku da svaka kuća treba da ima svoju mini pekaru. Ništa lepše od mirisa tek
ispečenog hleba, u bilo koje doba dana, a tvoje je bilo samo da sastojke
pomešaš u mašini. Živele civilizacijske tekovine 😉 I zalihe brašna u državi 😏
Fokaču
volim zbog njene hrskavosti, jednostavnosti i mirisu belog luka i maslina na
testu. Podseća me na sunčanu Italiju. Ja je pravim sa domaćim kvascem, puštam je da fermentiše celu noć i obavezno koristim dve – tri vrste brašna...
Inspiracija mi je bila Fokača sa sajta Minjina Kuhinja (OVDE), uz izmene koje
meni prijaju... Uživajte!
P.S
U mojim planovima ishrane fokača se jede ujutru za doručak i po nekad za
večeru, uklopljeno u dnevni plan ishrane i energetske potrebe.
Focaccia ( Fokača )
200gr
mekog speltinog brašna (Vega integralno koje prosejemo)
200gr
mekog raženog brašna (Vega integralno koje prosejemo)
50
gr heljdinog brašna
2
kašike domaćeg startera (kvasca)
1
kašičica meda (šećera)
½
kašičice soli
3
kašike maslinovog ulja
250ml
mlake vode
Preliv:
100
ml maslinovog ulja
2
čena belog luka (sitno iseckanog)
1
kašičica belog luka u prahu
1
kašičica suvog ruzmarina
1
kašičica krupne morske soli
Crne
ili zelene masline (iseckane)
Zamesiti glatko testo. Ostaviti da odmori oko
pola sata. Premazati tepsiju i razvući tanko testo po njoj. Prekriti prozirnom
folijom i ostaviti preko noći da nadođe. Ujutro skinuti foliju, izbockati
prstima testo, napraviti male „bunarčiće“.
Za preliv zagrejati ( ja u
mikrotalasnoj na 30sek) maslinovo ulje i u njega dodati sve začine sem soli.
Promešati malo kašičicom i preliti preko testa, pažljivo da svaki „bunarčić“
dobije svoje ulje i začine. Naknadno posoliti Fokaču, posuti je seckanim
maslinama i staviti da se peče. Pošto je
tanka, ne treba joj dugo, pratite proces i svoju rernu. Uživajte u divnom
mirisu i još boljem ukusu Italije.
Moje
molitve su sa njima!🙏
Uvek
tu za tebe, Vanja
#ostanikodkuće
Коментари
Постави коментар