Koh - tradicionalan kolač na moj način
Pre samo nekoliko dana pisala sam vam o užini, i rekla da pokušate da tradicionalne, omiljene kolače "prevedete" u vama prihvatljive. Za mene bi to značilo da beli šećer zamenim eritritolom ili stevijom, pšenično brašno i griz - integralnim, a mleko biljnim, u mom slučaju bademovim. Odlično bi došlo i kokosovo, ali naravno, možete ostaviti i obično, ako to vama odgovara! Ukus ovog koha se ne razlikuje mnogo od klasičnog, osim što lakše pada na stomak i ima mnogo manje kalorija (beli šećer 385Kcal na 100gr, eritritol 0.2Kcal na 100gr) pa samim tim donosi i više zadovoljstva 😍
Zato vas hrabro pozivam, da i vi napravite omiljen starinski kolač, koristeći zdravije zamene i uživate u slasnim zalogajima bez griže savesti!
Koh - moderna verzija
Recept:
Napomena: pisaću recept onako kako sam ga ja pravila, u zagradi će biti originalan, a zvezdica će biti čime još vi možete zameniti namitnice
Kora:
7 jaja
7 kašika eritritola (šećera)*
7 kašika prosenog griza (pšenični griz)
2 kašike speltinog belog brašna(belo brašno)
1 ekstrakt vanile - ja koristila Lidlov, uljani, može bilo koji*
Naliv:
1l domaćeg bademovog mleka (1l mleka)*
7 kašika eritritola (šećera)*
Odvojiti žumanca od belanaca, belancima dodati 7 kašika eritritola i umutiti u čvrst sneg. Pred kraj, smanjiti mikser na najslabije i dodavati jedno po jedno žumance. Mikser vam više nije potreban. U umućena jaja dodati 7 kašika prosenog griza, 2 kašike spelte i vanilu. Nežno umutiti špatulom, pazeći da ostane penasto i peći u podmazanu i brašnom posutu tepsiju. Peći nekih 20-25 minuta na 200 stepeni, ili onako kako vaša rerna nalaže 😄. Kolač treba da bude svetlije braon boje, ali pečen. Proveriti čačkalicom, najsigurnije...
U 1l bademovog mleka staviti 7 kašika eritritola, i na rangli zagrejati tek toliko da se šećer rastopi.
Ispečen kolač iseći na kocke, naliti mlakim mlekom, dobro ohladiti i uživati! Prijatno!
*eritritol možete zameniti stevijom, ne zaboravite ona je 300x slađa od šećera pa probajte za količinu. Bolje je dodavati po malo nego preterati. Možete koristiti i kokosov šećer ako nemate problema sa viškom kilograma
*što se tiče vanile, tu možete dodati i seme šipke vanile, vanilin šećer, pastu od vanile, ili šta već imate pri ruci
*mleko može biti domaće bademovo, lešnikovo, kokosovo ili bilo koje sami pravimo. Može i kupovno, ali tada pazite da sastav, može sadržati velike količine šećera i ukusa, dodataka i aditiva.
Do sledećeg recepta, ostanite zdravo!
Uvek tu za tebe, Vanja
Zato vas hrabro pozivam, da i vi napravite omiljen starinski kolač, koristeći zdravije zamene i uživate u slasnim zalogajima bez griže savesti!
Koh - moderna verzija
Recept:
Napomena: pisaću recept onako kako sam ga ja pravila, u zagradi će biti originalan, a zvezdica će biti čime još vi možete zameniti namitnice
Kora:
7 jaja
7 kašika eritritola (šećera)*
7 kašika prosenog griza (pšenični griz)
2 kašike speltinog belog brašna(belo brašno)
1 ekstrakt vanile - ja koristila Lidlov, uljani, može bilo koji*
Naliv:
1l domaćeg bademovog mleka (1l mleka)*
7 kašika eritritola (šećera)*
Odvojiti žumanca od belanaca, belancima dodati 7 kašika eritritola i umutiti u čvrst sneg. Pred kraj, smanjiti mikser na najslabije i dodavati jedno po jedno žumance. Mikser vam više nije potreban. U umućena jaja dodati 7 kašika prosenog griza, 2 kašike spelte i vanilu. Nežno umutiti špatulom, pazeći da ostane penasto i peći u podmazanu i brašnom posutu tepsiju. Peći nekih 20-25 minuta na 200 stepeni, ili onako kako vaša rerna nalaže 😄. Kolač treba da bude svetlije braon boje, ali pečen. Proveriti čačkalicom, najsigurnije...
U 1l bademovog mleka staviti 7 kašika eritritola, i na rangli zagrejati tek toliko da se šećer rastopi.
Ispečen kolač iseći na kocke, naliti mlakim mlekom, dobro ohladiti i uživati! Prijatno!
*eritritol možete zameniti stevijom, ne zaboravite ona je 300x slađa od šećera pa probajte za količinu. Bolje je dodavati po malo nego preterati. Možete koristiti i kokosov šećer ako nemate problema sa viškom kilograma
*što se tiče vanile, tu možete dodati i seme šipke vanile, vanilin šećer, pastu od vanile, ili šta već imate pri ruci
*mleko može biti domaće bademovo, lešnikovo, kokosovo ili bilo koje sami pravimo. Može i kupovno, ali tada pazite da sastav, može sadržati velike količine šećera i ukusa, dodataka i aditiva.
Do sledećeg recepta, ostanite zdravo!
Uvek tu za tebe, Vanja
Коментари
Постави коментар