Mafini od ovsa sa kurkumom

Kad god pomislim na ovas, ja se setim priče o dva miša, seoskom i gradskom, kad gradski miš sa prezirom kaže seoskom kako mu je hrana prosta i neukusna, kako ga je ponizio posluživši mi ovas... a seoski miš kaže: "Ali ja volim ovas...!" E tako i ja, od svih žitarica ja nekako najviše volim ovas... što pahulje, što mekinje, zrevlje ili brašno. Međutim, velika je istina da ako želite nešto da umesite od ovsenog brašna, ma koliko se trudili, hleb, lepinje ili pogača će se mrviti, a i ukus je takav, pomalo gorkast, da se na njega morate navići. Zato u radu sa osenim brašnom se služimo trikovima kako bi smo iz njega izvukli najbolje. Nešto malo o ovsu...
Zob ili ovas je rod skrivenosemenica i pripada porodici trava. Koristi se za ishranu ljudi i životinja i kvalitetna je i visokovredna namirnica. Ovas u zrnu je bogat belančevinama, amino-kiselinama, eteričnim uljima, vitaminima A, K, ima cinka, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, hroma, fosfora, broma i joda. Bogat je polifenolima, stimuliše metabolizam, poboljšava probavu, izbacuje toksine i deluje kao blagi diuretik. Stimuliše jetru da stvara lecitin i čisti je od toksina, stabiliše nivo glukoze u krvi, olakšava pokretljivost creva. Ovsena kaša se koristi kod bolesti želudca dece i odraslih.
Ovseno brašno se najčešće koristi u kombinaciji sa drugim brašnima jer ne sadrži gluten, pa ga je teško raditi i oblikovati. Tako sam ja u mafinima pored osenog koristila i malo speltinog brašna, kao i čija semenke koje su ode imale ulogu da celu smesu povežu, jer nisam staila jaje ili nešto što bi smesu povezalo.



Ovi mafini su nastali kao plod želje da imam integralno, osnovno pecio, bez jaja, mleka ili semenki u testu, da bih ih lako mogla dodati doručku kao dodatak uz mafine. Recimo uz mafin koji sadrži jaja još dva kuvana jaja bi bila malo mnogo 😉 Takođe ovi mafini mogu da se jedi i uz domaći džem bez šećera, što, da imaju sir ili spanać u sebi, priznaćete, ne bi bilo moguće. Ali sam zato, da im razbijem monotoniju dodala kurkumu, koja im daje svež, limunast ukus i odlično se slaže i uz slanu i uz slatku varijantu.





Mafini od ovsa sa kurkumom

Potrebno je:
140 gr speltinog integralnog brašna
230 gr ovsenog integralnog brašna
100gr ovsenih pahulja
2 kašike čija semenki
500ml vode
1 kašika soli (ne prepuna, čak više otprazna)
3 kašike maslinovog ulja
1 ravna kšičica kurkume
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice sode + par kapi limuna

U činiji pomešati brašna, pahulje i čija semenke. Dodati vodu, sve dobro promešati (testo je baš retko, ali ne brinite, čija će nabubreti i biće gušće) i ostaviti četiri  - pet sati da fermentiše. Posle pet sati energićnim pokretima varjačom mesiti testo i dodati so, ulje, kurkumu, pecivo i sodu sa limunom. Kalupe za mafine podmazati, ili im staviti korpice (pek papire) i peći na 180 stepeni oko pola sata, ili dok čačkalica iz njih ne izađe suva. Obavezno uživati!
* Po želji u mafine pre pečenja možete dodati sir, seckanu šunku, čvarke, kašiku ajvara, blitvu ili spanać, već po ukusu i planiranju doručka 😋

Prijatno!




Uvek tu za tebe, Vanja

P S Od sada ću svaki post završiti predivnom fotografijom pretalentovane Ane i tako joj izraziti svoje divljenje 💖💖💖
Uživajte!!


Коментари

Популарни постови