Masti
Pored proteina,
koji smo obradili u prošlom postu, masti su drugi, veoma važan makronutrijent koji se svakodnevno mora
naći u našoj ishrani.
Masti su neophodna
komponenta našeg organizma. Čine da nam je toplo, obezbeđuju energiju, oblažu
unutrašnje organe i neophodne su za moždane funkcije. One su nam potrebne zbog
esencijalnih masnih kiselina. Kao i esencijalne aminokiseline iz proteina, one
su gradivne supstance u našem telu, tako da ih moramo unositi hranom.
Esencijalne masne kiseline obezbeđuju rast i obnovu ćelije. Naročito su
bitne za osobe u periodu rasta. Esencijalne masne kiseline su značajne
zbog regulacije metabolizma holesterola (transport, konverzija u druge
metabolite, skladištenje i ekskrecija)
Funkcije masti:
- energija za ćelije
- sadrži esencijalne masne
kiseline
- u njima se skladište
liposolubilni vitamin (vitamin rastvorljivi u mastima) D, E, K, A
- masti su rezerva energije
- štite unutrašnje organe
- grade moždano tkivo
- neophodne za proizvodnju hormona
1 gr masti ima 9 kcal, odnosno 38
kj
Struktura masti:
95 % masti u ishrani su
trigliceridi, a ostalo je holesterol, fosfolipidi i steroli
SZO kaže da nam treba 20
- 35 % masti celokupnog dnevnog energetskog unosa, ali su skorija istraživanja
pokazala da ta vrednost može ići i do 50%, naravno u zavisnosti od zdravstvenog
stanja i potreba svakog pojedinca. Mnoge uspešne dijete danas imaju veliki unos
masti u planu ishrane, recimo Keto dijeta ili LCHF dijeta…
Postoji podela na dobre i lose
masti za naš organizam.
Postoje:
- zasićene masti
- nezasićene (mononezasićene i
polinezasićene)
- trans masti
Mononezasićene i
polinezasićene masti poznate su i kao "dobre masti" za naš organizam
i treba ih koristiti u ishrani. Ove masti imaju tendenciju da budu u tečnom
stanju na sobnoj temperaturi (maslinovo, kukuruzno ulje).
Mononezasićene
masti
·
maslinovo ulje
·
ulje repice
·
suncokretovo ulje
·
ulje od
kikirikija
·
susamovo ulje
·
avokado
·
maslinke
·
orašasti plodovi
( bademi, kikiriki, orasi i sl.)
Polinezasićene
masti
·
sojino ulje
·
kukuruzno ulje
·
suncokret, susam,
semenke bundeve
·
laneno seme
·
masna riba
(losos, tunjevina, skuša, haringa i sl.)
·
sojino mleko
·
tofu
Zasićene i trans
masti poznate su i kao "loše masti" jer podižu rizik od bolesti i
povećavaju loš holesterol. Ove masti imaju tendenciju da budu čvrste na sobnoj
temperaturi (puter, margarin).
Zasićene
masti
·
punomasna mesa
(svinjetina, govedina, jagnjetina)
·
kožica na
piletini
·
punomasni mlečni
proizvodi (mleko, pavlaka)
·
puter
·
punomasni sirevi
·
sladoled
·
palmino i
kokosovo ulje
·
sveža mast
Trans
masti
·
komercijalni
proizvodi (kolači, torte, keks, krofne, testa za picu i sl.)
·
grickalice (čips,
smoki, krekeri, kokice i sl.)
·
margarin
·
pržena hrana
(pomfrit, pohovana piletina, prženje mesa i druge hrane u dubokom ulju i sl.)
·
čokolade i ostali
slatkiši
Nova
istraživanja i preporuke pokazuju da je upotreba maslinovog ulja, orašastih
plodova, masne ribe, avokada, maslina, kokosovog ulja, putera, sveže masti,
punomasnih sireva i još nekih “dobrih masti” potrebna na svakodnevnom nivou,
naravno ne sve zajedno, uklopljeno u celodnevni plan ishrane i bez
preterivanja.
Do
sledećeg posta,
Uvek
tu za tebe, Vanja
Коментари
Постави коментар