Masti


Pored proteina, koji smo obradili u prošlom postu, masti su drugi, veoma  važan makronutrijent koji se svakodnevno mora naći u našoj ishrani.
Masti su neophodna komponenta našeg organizma. Čine da nam je toplo, obezbeđuju energiju, oblažu unutrašnje organe i neophodne su za moždane funkcije. One su nam potrebne zbog esencijalnih masnih kiselina. Kao i esencijalne aminokiseline iz proteina, one su gradivne supstance u našem telu, tako da ih moramo unositi hranom. Esencijalne masne kiseline obezbeđuju rast i obnovu ćelije. Naročito su bitne za osobe u periodu rasta. Esencijalne masne kiseline su značajne zbog regulacije metabolizma holesterola (transport, konverzija u druge metabolite, skladištenje i ekskrecija)



Funkcije masti:
- energija za ćelije
- sadrži esencijalne masne kiseline
- u njima se skladište liposolubilni vitamin (vitamin rastvorljivi u mastima) D, E, K, A
- masti su rezerva energije
- štite unutrašnje organe
- grade moždano tkivo
- neophodne za proizvodnju hormona
1 gr masti ima 9 kcal, odnosno 38 kj   



Struktura masti:
95 % masti u ishrani su trigliceridi, a ostalo je holesterol, fosfolipidi i steroli

SZO kaže da nam treba 20 - 35 % masti celokupnog dnevnog energetskog unosa, ali su skorija istraživanja pokazala da ta vrednost može ići i do 50%, naravno u zavisnosti od zdravstvenog stanja i potreba svakog pojedinca. Mnoge uspešne dijete danas imaju veliki unos masti u planu ishrane, recimo Keto dijeta ili LCHF dijeta…

Postoji podela na dobre i lose masti za naš organizam. 

Postoje:
- zasićene masti
- nezasićene (mononezasićene i polinezasićene)
- trans masti

Mononezasićene i polinezasićene masti poznate su i kao "dobre masti" za naš organizam i treba ih koristiti u ishrani. Ove masti imaju tendenciju da budu u tečnom stanju na sobnoj temperaturi (maslinovo, kukuruzno ulje).
Mononezasićene masti
·         maslinovo ulje
·         ulje repice
·         suncokretovo ulje
·         ulje od kikirikija
·         susamovo ulje
·         avokado
·         maslinke
·         orašasti plodovi ( bademi, kikiriki, orasi i sl.)




Polinezasićene masti
·         sojino ulje
·         kukuruzno ulje
·         suncokret, susam, semenke bundeve
·         laneno seme
·         masna riba (losos, tunjevina, skuša, haringa i sl.)
·         sojino mleko
·         tofu

Zasićene i trans masti poznate su i kao "loše masti" jer podižu rizik od bolesti i povećavaju loš holesterol. Ove masti imaju tendenciju da budu čvrste na sobnoj temperaturi (puter, margarin).
Zasićene masti
·         punomasna mesa (svinjetina, govedina, jagnjetina)
·         kožica na piletini
·         punomasni mlečni proizvodi (mleko, pavlaka)
·         puter
·         punomasni sirevi
·         sladoled
·         palmino i kokosovo ulje
·         sveža mast

Trans masti
·         komercijalni proizvodi (kolači, torte, keks, krofne, testa za picu i sl.)
·         grickalice (čips, smoki, krekeri, kokice i sl.)
·         margarin
·         pržena hrana (pomfrit, pohovana piletina, prženje mesa i druge hrane u dubokom ulju i sl.)
·         čokolade i ostali slatkiši




Nova istraživanja i preporuke pokazuju da je upotreba maslinovog ulja, orašastih plodova, masne ribe, avokada, maslina, kokosovog ulja, putera, sveže masti, punomasnih sireva i još nekih “dobrih masti” potrebna na svakodnevnom nivou, naravno ne sve zajedno, uklopljeno u celodnevni plan ishrane i bez preterivanja.

Do sledećeg posta,





Uvek tu za tebe, Vanja


Коментари

Популарни постови