Ugljeni hidrati
Poslednjih godina se ugljeni hidrati detaljno ispituju i o
njima se vode obimne debate, zbog toga što su mnoge dijete koje ih
potpuno isključuju privukle pažnju
javnosti. Kao rezultat toga, mnogi ljudi su počeli da veruju da su ugljeni
hidrati, sami po sebi, štetni. Ali to nije tačno. U stvari ugljeni hidrati su
primarni izvor energije za naše telo.
Ugljeni hidrati su sastavljeni od različtih vrsta šećera. Prostih i složenih. O njima vise u nastavku.
Ugljeni hidrati su sastavljeni od različtih vrsta šećera. Prostih i složenih. O njima vise u nastavku.
Osnovna uloga UH je stvaranje energije. Dele se na proste (monosaharidi i disaharidi),
oligosaharide i složene (polisaharidi).
Preuzeto sa interneta |
Funkcije ugljenih hidrata su:
- energetska funkcija
- štede proteine
- sprečavaju ketozu
- gastrointestinalne funkcije (posebno vlakna)
- stabilan nivo šećera u krvi
- 4 Kcal/g (17 KJ)
- SZO: 35-50 % ukupne dnevne energetske potrebe. Ovde treba
naglasiti da su tendencije i kretanja u savremenom nutricionizmu nešto drugačije
pa udeo UH u planovima ishrane ide od 25-30% , a povećava se udeo masti i
proteina. Obzirom da ne postoje esencijalni UH, razumljivo je što smo ih
zamenili esencijalnim mastima i proteinima.
Preuzeto sa MojTanjir |
Struktura UH
Kao što smo gore pomenuli imamo proste UH: monosaharidi (glukoza, fruktoza, galaktoza), disaharidi (saharoza, laktoza, maltoza), oligosaharidi (rafinoza, stahioza)i složene UH: polisaharide (skrob i vlakna). Takođe,
ovde možemo napraviti podelu na loše (proste, jednostavne) i dobre (složene)
UH, po nas.
Loši ugljeni hidrati:
Brzo podižu nivo šećera u krvi i dovode do naglog lučenja insulina. Lučenjem
insulina nivo šećera u krvi se smanjuje, a nagli pad šećera ubrzo dovodi do
novog osećaja gladi.. Neumereno korišćenje prostih šećera nosi rizik od pojave
dijabetesa, srčanih oboljenja i gojaznosti. Prosti šećeri se nalaze u šećeru, pekmezima, džemovima, sokovima, kolačima,
slatkišima, industrijskim proizvodima, i njih koristimo rlo štedljivo i po
nekad.
Dobri ugljeni hidrati: Za njihovo razlaganje u procesu varenja potrebno je mnogo više vremena od prostih ugljenih hidrata. Zbog toga nivo šećera u krvi sporije raste, lučenje insulina je umereno a osećaj sitosti traje duže. U ovu grupu namirnica spadaju integralne žitarice, u povrće bogato ovim ugljenim hidratima spadaju pasulj, sočivo, krompir, pirinač.. Složeni ugljeni hidrati luče hormon serotonin, hormon dobrog raspoloženja.
U složene UH spadaju i vrlo bitne za nas skrob i vlakna (celuloza).
Skrob: hleb i pekarski proizvodi, žitarice, pasta, korenasto
povrće, krompir, nezrelo voće, mahunarke, orašasti plodovi, semenke, neki
mlečni proizvodi.
Preuzeto sa interneta |
Za nas su mnogo bitnija
vlakna (celuloza) koje delimo na rastvorljiva i nerastvorljiva. Oba su jako
bitna i neophodna za pravilno varenje i digestivni trakt. Neki proizvodi bogati
vlaknima: mekinje, jestiva kora voća i povrća, integralni hleb i peciva,
celovite žitarice, mahunarke, zeleno lisnato povrće, ovsene pahulje...
Preuzeto sa interneta |
Dijetna vlakna
Preporuke su da unosimo 25 - 35 G dnevno.
Namirnice bogate vlaknima(g)
pšenicne mekinje 44.0
pšenicne klice
30.0
pasulj 25.4
suve šljive 18.5
ovas 16.6
badem 14.3
grašak 11.9
mušmula 10.2
bob 9.90
orah 6.4
crni hleb 5.1
boranija 3.7
brokoli 3.6
kupus 3.4
banane 3.4
patlidžan 3.2
kelj 3.1
Dobra, izbalansirana ishrana to sigurno nije bez kvalitetnih UH. Ne
trebamo i se plašiti i izbaciti iz ishrane, jer kao što vidimo imaju i te kako
važnu ulogu u zdravlju i balansu celog oganizma.
Do sledećeg izazova,
Uvek tu za tebe, Vanja
Коментари
Постави коментар